Galloways

In vroegere tijden vormden grote en kleine grazers het landschap. Vele van deze wilde grazers zijn in onze streken echter uitgestorven. Ter vervanging worden nu runderrassen uitgezet die nauw verwant zijn aan hun wilde voorouders. Zo worden meer en meer Galloways ingezet in het natuurbeheer, ook in de Beneden-Dijlevallei.

galloways2De Galloway is een oud ras, oorspronkelijk afkomstig uit het Graafschap Galloway in de Schotse Lowlands. De kuddes stonden bekend om hun lang, donker en golvend haar. Het zijn hoornloze runderen met veel primitieve kenmerken, die in kuddeverband leven en in kleine groepjes kunnen losgelaten worden in natuurgebieden. Ze zijn heel goed aangepast aan het leven buiten en vragen weinig zorg. De ruwe buitenvacht en zachtere binnenvacht vormen een ideale bescherming tegen wind en regen. De koe heeft geen hulp nodig bij het kalveren en dient niet gemolken te worden. De dieren hebben een zachtaardig karakter, ideaal voor natuurgebieden waar regelmatig gewandeld wordt. Ze eten zowel (grove) grassen als bramen, takken, twijgen,… en moeten niet bijgevoederd worden. Hierdoor worden sommige delen van de weilanden meer of minder begraasd en neemt de diversiteit van het landschap toe.

Toch nog even dit. Ondanks hun gedwee karakter zijn deze dieren niet tam en kunnen ze niet vergeleken worden met de koeien die we kennen van op de boerderij. Het is ook belangrijk dat de dieren hun zelfredzaamheid behouden en niet afhankelijk worden van de mens.

Natuurpunt vraagt dan ook om de dieren met rust te laten, er niet naar toe te lopen en ze niet te voederen. Ook de hond moet aan de leiband blijven. Het is bekend dat zij in groep krachtig kunnen reageren wanneer hun rust wordt verstoord door bijv. wilde dieren of honden.

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.