Activiteiten - excursies

Voor je op excursie vertrekt

  • Vooraf inschrijven is niet nodig. De excursies gaan onder alle weersomstandigheden door.
  • Voor leden van Natuurpunt en kinderen tot 12 jaar is deelnemen gratis. Niet-leden betalen een daglidschap van 1 euro. Vergeet je lidkaart niet!
  • Honden mogen aangelijnd mee, maar het is zowel voor het dier als voor de andere deelnemers prettiger als je geen hond meeneemt. Op wandelingen waarbij het Broek De Naeyer bezocht wordt, zijn honden niet welkom.

5 augustus
Wandeling ‘natuur in de stad: industrieterrein Motstraat’

We verkennen het gebied achter het Arsenaal. Tussen de bedrijfsgebouwen langs de Motstraat en Dellingstraat verwacht je niet echt veel natuur. Ga mee op zoek en laat je verrassen. We zullen af en toe de gebaande paden verlaten, stadsschoenen zullen deze keer dus niet voldoende zijn.

Afspraak: 10u aan de achterkant van sporthal IHAM (kant Bautersemstraat)
Info: Peter De Ridder (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 55 72

13 tot 19 augustus
Ringweek Mechels Broek

Ook dit jaar worden in augustus vogels geringd in het stuk Mechels Broek dat aansluit bij de grote vijver van De Nekker.
Heb je zin om een bezoek te brengen aan de ringers? Zet dan je wekker een ochtend extra vroeg en met wat geluk kan je een bijzondere vogel eens van heel dichtbij bekijken.

Je bent elke dag welkom vanaf 6 u maar bel de avond vooraf even naar Patrick (0497 73 55 44) of Steven (0473 83 06 94) om een afspraak te maken.
Bij slecht weer wordt er immers niet geringd.
Met de fiets of te voet neem je de Dijledijk tussen Mechelen en Muizen langs de kant van De Nekker.
De auto parkeer je aan het Ice Skating Center, Spuibeekstraat 1, Mechelen of aan het Brughuis, Muizenhoekstraat 1, Muizen.
Vanuit Mechelen is het net voorbij de grote vijver, vanuit Muizen net ervoor.
Via de poort beneden aan de dijk geraak je bij het ringstation.

19 augustus
Wandeling ‘Natuur in de stad’

Je dacht dat je Mechelen kende? Kom naar de wandeling en leer de stad op een andere manier kennen. Je ziet dingen die je nooit vermoed had en sommige die je misschien zelfs niet wou zien. Hoe dan ook: na deze wandeling zal een stadswandeling nooit nog zomaar een stadswandeling zijn.

Afspraak: 10u aan de voordeur van Sint-Rombouts (Onder den Toren), Mechelen
Info: Peter De Ridder (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 55 72

24 augustus
‘Nacht van de Vleermuis’

Er moet in een vleermuizenleven veel gebeuren op korte tijd. De jongen zijn pas groot geworden en hebben geleerd op eigen vleugels te vliegen. Hoog tijd om aan het nageslacht van het volgende jaar te beginnen vooraleer de winter weer een lange rustpauze inlast.
We vertellen je het levensverhaal van een watervleermuis, eentje die op het fort van Walem overwintert. Daarna zoeken we hem op met een batdetector. Tijdens de avond krijg je (afhankelijk van het weer) ook de mogelijkheid om wat mooie nachtvlinders van kortbij te bekijken in onze mottenbak.
Kortom, we maken het fort gezellig en leerrijk die avond.

Afspraak: 20 u, ingang fort, Koning Albertstraat, Walem. Einde rond 22u
Info: Filip Van den Wyngaert, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0476 25 37 45

26 augustus
Demonstratie ringen van vogels in Broek De Naeyer

Wanneer de vogels terug naar het zuiden vliegen, strijken ze weer even neer in het Broek De Naeyer. De vogelringers zijn gewapend met netten, vogelgeluiden, aluminium ringen, pen en papier en een stevige portie passie voor vogels. Zoveel mogelijk vogels trachten ze te vangen. De naam van de vogelsoort wordt achterhaald en als het mogelijk is ook nog de leeftijd, geslacht. De vogels worden gemeten en gewogen en krijgen een aluminium ringetje rond de poot. Deze ring is als het ware hun paspoort want elke ring heeft een unieke code. Vogels ringen levert veel wetenschappelijke informatie op, zeker wanneer een trekvogel verschillende keren wordt gevangen op verschillende plaatsen in de wereld. Zo, de theorie van het vogels ringen is gekend…kom maar kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Afspraak: 8u aan het begin van het fietspad naar Klein-Willebroek, Stuyvenbergbaan, Willebroek

Gids: Erik Callebaut
Meer info: Patrick Van Herp, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0497 73 55 44

9 september
Open Monumentendag: op ontdekking in ’t Ven

Vorige winter werd ’t Ven helemaal heringericht. Er werden nieuwe vennen gegraven, greppels gedempt, aan heideherstel gedaan. We gaan eens verkennen in hoeverre de natuur zich al in een half jaartje hersteld heeft. Welke libellen en insecten vliegen er al rond? Zijn de eerste plantjes van heidesoorten al te zien? Laarzen zijn aanbevolen, behalve bij langdurig droog weer.
Er zijn 3 gidsbeurten van een uur: om 14u, 15u en 16u

Afspraak: einde Waterleliestraat Rijmenam (ingang gebied)
Er is daar geen parkeergelegenheid, dus parkeren in aanpalende straten of met de fiets of te voet komen.
Info: Diane Appels, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 51 69 97

9 september
Open Monumentendag ’t Fort van Walem

Onze afdeling opent opnieuw de poorten van het Fort van Walem naar aanleiding van Open Monumentendag. Tussen 10 en 16u staan vrijwilligers van onze afdeling en ook de heemkundige kring Dr. Croquet uit Walem klaar om de bezoekers mee te nemen op een gegidste wandeling door het fort.

Afspraak: tussen 10u en 16u, ingang fort, Koning Albertstraat, Walem (bus 500 – halte Walem fort)
Info: Tony Van den Broeck, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0479 08 35 12

16 september
Wandeling Biezenweiden en Broek De Naeyer: vruchten en zaden

De zomer loopt op zijn laatste benen. Bomen en planten maakten gebruik van de lange dagen en de warmte van de zon om te groeien en te bloeien. Nu investeren ze al hun energie in het vormen van vruchten met de bedoeling zoveel mogelijk zaden te verspreiden. Planten hebben knappe systemen ontwikkeld om zaden in het rond te strooien of te laten vervoeren. Dat merk je wel als je tegen de reuzenbalsemien of de grote klis aanloopt…

Afspraak: 14u aan de ingang van de Biezenweiden ter hoogte van de Zwarte Beek, Stuyvenbergbaan, Willebroek
Meer info: Wim Candries, 0472 29 87 32
Honden niet toegelaten

30 september
Bessen- en vruchtenwandeling Mechels Broek

Je hebt geen gids nodig om je te vertellen dat de bessen van de Gelderse roos afschuwelijk smaken. Maar misschien heb je wel een gids nodig die je kan zeggen waar die struik juist staat, opdat je kan proeven en zelf ondervinden dat die mooie rode bessen afschuwelijk smaken. Als je dus eens wil proeven van de bessen van de Gelderse roos, dan ben je welkom op deze wandeling. Het Mechels Broek biedt daarnaast nog een heel gamma aan eetbare en minder eetbare vruchten en bessen.

Afspraak: 14u, bezoekerscentrum (bus 3 – halte Muizen Brugstraat op 250 m)
Info: Peter De Ridder (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 55 72

30 september
Paddenstoelen en pannenkoeken wandeling

Hoewel je ze in elk seizoen kan terugvinden, is de herfst toch bij uitstek het seizoen van de paddenstoelen. Het zijn vreemde schepsels. Het is plant noch dier. Het hele jaar leven zwammen verborgen. Vochtig weer en veel voedsel uit gevallen bladeren maakt dat ze nu overal opduiken. Ze zijn er in alle vormen, formaten en kleuren en ze hebben vaak namen die passen bij hun mysterieuze levenswijze.
De wandeling brengt je naar de blokhut in het midden van het Blaasvelds Broek. Daar kan je een pannenkoek en een warme drank krijgen tegen een fris prijsje.

Afspraak: 14u, Broek van Blaasveld, parking Broekstraat, Willebroek
Meer info: Wim Candries, 0472 29 87 32

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.