Activiteiten - excursies

Voor je op excursie vertrekt

  • Vooraf inschrijven is niet nodig. De excursies gaan onder alle weersomstandigheden door.
  • Voor leden van Natuurpunt en kinderen tot 12 jaar is deelnemen gratis. Niet-leden betalen een daglidschap van 1 euro. Vergeet je lidkaart niet!
  • Honden mogen aangelijnd mee, maar het is zowel voor het dier als voor de andere deelnemers prettiger als je geen hond meeneemt. Op wandelingen waarbij het Broek De Naeyer bezocht wordt, zijn honden niet welkom.

30 september
Bessen- en vruchtenwandeling Mechels Broek

Je hebt geen gids nodig om je te vertellen dat de bessen van de Gelderse roos afschuwelijk smaken. Maar misschien heb je wel een gids nodig die je kan zeggen waar die struik juist staat, opdat je kan proeven en zelf ondervinden dat die mooie rode bessen afschuwelijk smaken. Als je dus eens wil proeven van de bessen van de Gelderse roos, dan ben je welkom op deze wandeling. Het Mechels Broek biedt daarnaast nog een heel gamma aan eetbare en minder eetbare vruchten en bessen.

Afspraak: 14u, bezoekerscentrum (bus 3 – halte Muizen Brugstraat op 250 m)
Info: Peter De Ridder (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 55 72

30 september
Paddenstoelen en pannenkoeken wandeling

Hoewel je ze in elk seizoen kan terugvinden, is de herfst toch bij uitstek het seizoen van de paddenstoelen. Het zijn vreemde schepsels. Het is plant noch dier. Het hele jaar leven zwammen verborgen. Vochtig weer en veel voedsel uit gevallen bladeren maakt dat ze nu overal opduiken. Ze zijn er in alle vormen, formaten en kleuren en ze hebben vaak namen die passen bij hun mysterieuze levenswijze.
De wandeling brengt je naar de blokhut in het midden van het Blaasvelds Broek. Daar kan je een pannenkoek en een warme drank krijgen tegen een fris prijsje.

Afspraak: 14u, Broek van Blaasveld, parking Broekstraat, Willebroek
Meer info: Wim Candries, 0472 29 87 32

Zaterdag 6 oktober
Gluren bij de buren: Silsombos

Vanaf oktober pikken we met Natuurpunt Mechels Rivierengebied het driemaandelijkse evenement Gluren Bij De Buren terug op. De naam zegt het zelf, we nemen een kijkje bij onze buren en ontdekken welke pracht de omringende gebieden voor ons in petto hebben.
Zo neemt de doorwinterde gids Ewoud L’Amiral ons op 6 oktober mee op herfstwandeling doorheen het Silsombos, dat zich uitstrekt over Kortenberg en Kampenhout, en een paradijs is voor natuurliefhebbers die houden van een stevige wandeling. Als hart van de vallei rond de Weesbeek, is het Silsombos een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, speelt daarin de hoofdrol. De bosorchissen, die in juni bloeien, vormen samen met de andere orchideeënsoorten het kleurrijke uithangbord van het gebied. Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.

Afspraak: 6 oktober 2018 om 9u30 op het Rode-Kruisplein. Carpoolen.
Info: Nils Iwens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0468 36 14 46
Bijdrage: €5 (externe gids), kinderen onder 12 jaar gratis.

Zondag 14 oktober
Paddenstoelen in de Hondsbossen

Op deze zondag net voor de herfst gaan we op zoek naar paddenstoelen. Groeien ze alleen op de grond? Alleen in de herfst? Wat bedoelen ze met ‘ze schieten als paddenstoelen uit de grond’? Kom mee. Met zijn allen zien we meer. Ook kinderen zijn welkom.

Afspraak: 14 uur op de markt van Sint-Katelijne-Waver, bij de banken aan de kerk.
Info: Godelieve Janssens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 97 02

Zaterdag 20 oktober
Familieherfstwandeling 

voor ouders en kinderen vanaf 7 jaar

Gidsen zeggen wel eens: “Als je de kinderen mee hebt, de ouders ook.”
Dit wandelspel rond bomenkennis werd voor kinderen gemaakt, 
maar de mama’s en papa’s worden zeker niet vergeten!
Wist je dat de hazelaar en de berk familie zijn van elkaar?
Wist je dat walnoten gebruikt worden om raketten te bouwen?
Wist je dat het woord boek van beuk werd afgeleid?
Dit en vele andere weetjes op onze familieherfstwandeling.

Afspraak: 10u, Duivenstraat ingang Kauwendael, Mechelen

Info: Nils Iwens (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0468 36 14 46 

Zaterdag 20 oktober
Nacht van de duisternis

Deze avond zetten we de duisternis in de schijnwerper. Figuurlijk dan toch, want Willebroek dooft een deel van de straatverlichting.
Op deze manier wordt het belang van duisternis onderstreept en vragen we aandacht voor lichthinder door te veel of onaangepaste verlichting.
In het Blaasveldbroek zijn er spannende dingen te beleven.
Tussen 19u en 21u00 vertrekt elk half uur een gids op de parking in de Broekstraat te Willebroek.
De gids leidt je door de duisternis naar het hart van het Blaasveldbroek waar bij helder weer sterrenkijkers opgesteld staan en waar je informatie terugvindt over lichthinder en over het nachtelijke leven van onze zoogdieren. Je kan zelfs een bezoekje brengen aan het museum dat alleen verlicht is door zaklampen.

Deelname is gratis. Zorg voor aangepaste kledij en een zaklampje.
Info: www.nachtvandeduisternis.be 

Zondag 4 november
Wandeling ‘bomen in de stad’

Paardenkastanjes, hemelbomen, honingbomen, laurierbomen, lindebomen, essen, beuken, ginkgo’s, araucarias, amberbomen, platanen, zomereiken, taxussen, berken, vlinderstruiken, mahonia’s, seringen, en ik vergeet er wellicht nog wel enkele. Als je daar je gading niet tussen vindt, staat het je vrij thuis te blijven. Als je de verrassende variatie aan bomen en struiken in de binnenstad wil ontdekken, trek dan je beste stadsschoenen aan (het is tenslotte zondag) en wandel mee.

Afspraak: 10u aan de ingang van de kruidtuin (reiscafé Viavia, Zandpoortvest)
Info: Peter De Ridder (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 55 72

Zondag 18 november
Tweemaandelijkse wandeling doorheen Biezenweiden en Broek De Naeyer

Thema: natuurfotografie

Afspraak: 14u aan de ingang van de Biezenweiden ter hoogte van de Zwarte Beek, Stuyvenbergbaan, Heindonk-Willebroek
Deze wandeling wordt verzorgd door een gids van de provincie.
Deelname is ook gratis voor niet-leden. Honden niet toegelaten.
Info: Wim Candries, 0472 29 87 32 

Zondag 2 december
Historisch Zennegat

Op deze wandeling verkennen we de omgeving van het Zennegat in Battel, met aandacht voor de historische en landschapswaarde van het gehucht “Zennegat“, en kom je ook wat meer te weten over de aanleg en de werking van de overstromingsgebieden langs Dijle, Nete en Rupel. Onze wandeling gaat over de jaagpaden van Dijle en Leuvense vaart, laarzen zijn dus niet nodig, goede wandelschoenen wel, buggies kunnen mee.

Afspraak: 14u aan de Zennegatsluis, best te bereiken via Battel.
Info: gids Johan Verheyden 0476 75 93 33, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Zondag 9 december
Wandeling Barebeekvallei

Een wandeling door het gebied rond de monding van de Barebeek, de vroege zonsondergang tegemoet.
Of worstelen met een overgewaaide paraplu op de Dijledijk, biddend dat de gids de kortere route zal nemen.
Het zijn twee mogelijke scenario’s voor deze winterse wandeling. De gids zal er staan.
Durf jij de uitdaging aan te gaan? Ten slotte heb je niets te verliezen (tenzij misschien die paraplu).
Je haalt sowieso een zeer frisse neus.

Afspraak: 14u aan het bezoekerscentrum (Muizenhoekstraat)
Info: gids Peter De Ridder, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 55 72

Zondag 16 december
Winterwandeling in de Biezenweiden

We sluiten het jaar af met een wandeling door de Biezenweiden. We genieten van de winterse rust en eenvoud in het bos. We blijven niet in het gebied, in tegenstelling tot andere wandelingen door de Biezenweiden. We verlaten voor een deel de vaste wandelpaden en bezoeken een verborgen stukje, dat de rest van het jaar rustgebied is. Op het einde van de tocht wacht ons nog een (hart)verwarmende verrassing.
Tijdens de wandeling kunnen we wat gehinderd worden door bramen. Draag een stevige broek en stevig schoeisel.

Afspraak: 14u aan de ingang van de Biezenweiden ter hoogte van de Zwarte Beek, Stuyvenbergbaan, Heindonk-Willebroek
Info: Wim Candries, 0472 29 87 32

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.