Natuurbeheer

In het Mechels Broek beheert en beschermt Natuurpunt de natuur op verschillende manieren.

natuurbeheerMB


galloway2Galloways
 helpen Natuurpunt bij het beheer van het Mechels Broek. Door hun begrazing vormen ze de weilanden om tot een gevarieerd lapjesdeken waar grote en kleine dieren zich thuis voelen.

Voor andere beheerwerken kan Natuurpunt rekenen op de inzet van vele vrijwilligers tijdens de natuurwerkdagen, tijdens teamdagen van groepen of de werkdagen van Mechelse jeugdverenigingen die van de stad een subsidie krijgen voor hun ‘werkpakket’ in het Mechels Broek.

Ook de JNM-Mechelen, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, steekt regelmatig de handen uit de mouwen in het Mechels Broek.

Voor de zware werken kunnen we beroep doen op de professionele terreinploeg van Natuur & Landschapszorg.


natuurbeheer-slootMBHet hele jaar rond wordt de wandelinfrastructuur onderhouden. Elk jaar worden enkele sloten en bomkraters uitgebaggerd. In de winter worden wilgen geknot of houtkanten gekapt, in de zomer hooilanden gemaaid.

Herstel en hernieuwen van knoteikenbestand

Knotwilgen zijn ons allen goed gekend, maar in onze regio werden ook andere bomen geknot o.m. eiken. Deze bomen stonden meestal op goed bereikbare plaatsen in de rand van de woongebieden.
De knoteik heeft een rijk verleden en het knotten had heel wat voordelen. De belangrijkste reden van het knotten was de houtopbrengst. Vooral de hardheid maakte de eik als knotboom erg populair; als stookhout voor de broodbakovens, als grondstof om gereedschappen te vervaardigen, als geriefhout, enz ... .
Vandaag vervult de knoteik in ons overwegend cultuurlandschap een belangrijke ecologische enknoteiken landschappelijke waarde. De vaak lineaire verbanden zorgen voor migratie van fauna en flora. Vele knotbomen zijn hol en vormen een ideale schuilplaats voor tal van kleine dieren en planten. De kleine landschapselementen zijn voor het goed functioneren van de natuur onmisbaar. Talrijke vogels, uilen, spechten, insecten, meikevers, padden, mossen, varens, paddenstoelen, ... ze hebben ze allen broodnodig!
Maar ook oude reuzen hebben het eeuwig leven niet. Daarom geven we nu een aanzet voor het uitbouwen van een nieuwe reeks van deze bomen. Deze vorm van beheer wordt vandaag de dag bijna niet meer toegepast. Reden ? Het knotten van eiken vergt ervaring en is een erg arbeidsintensief werk. Het behoort echter tot het erfgoed van onze voorouders en dat is voor ons een voldoende waardevol gegeven. Daarom dat we deze vorm van beheer dan ook graag willen behouden.
Het beheerteam Mechels Broek

Werk mee!

Voor heel wat beheerwerken rekent Natuurpunt op de inzet van enthousiaste vrijwilligers.
Ook jij kan een handje toesteken!  

Stuur een mailtje naar Tony en je wordt op de hoogte gehouden van de natuurwerkdagen.

Contactpersoon beheerteam Muizen: Tony Van den Broeck, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0479 08 35 12 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.