Cursus / lezing 

Cursus roofvogels herkennen

VOLZET
Vanaf dinsdag 8 januari

Dinsdag 29 januari
Lezing Dirk Draulans
‘Beestenboel’


Elke week beschrijft Dirk Draulans in zijn rubriek ‘Beestenboel’ in Knack een dier uit onze Vlaamse leefomgeving. Hij probeert er telkens een verhaaltje van te maken, met wat relevantie voor het beter begrijpen van het functioneren van de mens. Hij illustreert dat de evolutie van het leven veel verschillende patronen uitgedokterd heeft, onder meer voor voortplanting en migratie, en dat ons systeem niet noodzakelijk het meest efficiënte is, ondanks het feit dat we tot dusver geweldig goed geboerd hebben. Maar bepaalde diersoorten zijn beter gewapend om het naar evolutionaire normen veel langer uit te zingen dan de mens.

‘Beestenboel’ presenteert op humoristische wijze beesten variërend van onzichtbare mijten die in je wenkbrauwen leven tot een eenzame Groenlandse walvis uit het hoge noorden die voor onze kust terechtkwam. De voordracht passeert langs soorten waarvan het mannetje als een speldenknop in het lichaam van een vrouwtje leeft of waarvan de jongen als ze bijna groot zijn hun moeder opeten. En als je wil weten wie de slimste vogel ter wereld is of wat het lelijkste dier op aarde is, moet je ‘Beestenboel’ zien.

Afspraak: 20u, zolder ViaVia Reiscafé, Zandpoortvest 50, Mechelen. Deuren om 19u30.

Tickets kosten 10 euro (8 euro voor leden van Natuurpunt).

Reservatie en info via www.cultuurmolen.be.

Activiteit in samenwerking met Cultuurmolen en Natuurpunt Boortmeerbeek.

Vanaf 30 januari
Cursus wintergasten

Wanneer de zomervogels ons land verlaten hebben op zoek naar de Afrikaanse zon, komen duizenden watervogels uit het Noorden naar onze streken en de Mechelse waterplassen afgezakt om de Noordse winter te ontwijken.

In deze cursus leer je meer over de levenswandel en het trekgedrag van deze watervogels en leer je de voornaamste soorten kennen.
Tijdens drie excursies leer je ze in de praktijk herkennen, van de algemene soorten op onze plassen tot de ganzen, duikers en andere winterse ‘speciallekes’ in Zeeland.

30 januari, 20u tot 22u30: theorie (bezoekerscentrum)

2 februari, 9u30 tot 12u30: praktijkexcursie Put van Hombeek
16 februari, 8u tot 18u: praktijkexcursie Zeeland

2 maart, 14u tot 16u30: praktijkexcursie Zennegat

Prijs: 60 euro (40 euro voor leden)
Inschrijven via het bezoekerscentrum: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Info: Tom Cammaer (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0499 36 35 66
In samenwerking met In2Nature.be

Cursus natuurgids

In september start een nieuwe cursus natuurgids in het bezoekerscentrum.
Deze loopt tot juni 2020 en zal doorgaan op zaterdagvoormiddag van 9u30 tot 12u30.

Wil je graag groepen begeleiden in het Mechels Rivierengebied?
Zoek je naar een combinatie van inhoudelijke kennis, natuurbeleving en engagement?
Dan is de cursus natuurgids echt iets voor jou.

De cursus bestaat uit 30 activiteiten waarvan de helft theorielessen in het bezoekerscentrum en de helft excursies in natuurgebieden in onze regio.

Na afloop heb je een brede basis over natuur en milieu en de vaardigheid om een groep te begeleiden.

Prijs: 240 euro (216 euro voor leden, 180 euro als je jonger bent dan 25).

Info: Ann Pinceel, bezoekerscentrum, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aarzel niet te lang als je wil inschrijven want het aantal deelnemers is beperkt.

 

 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.