winteractiviteiten

affiche vogelweekend 2020

bezoekerscentrumNP kopie

Nieuwe kans voor akkervogels

Veldleeuwerik Sonja
kern St.-Katelijne-Waver
Vrijdag 6 maart 
Nieuwe kans voor akkervogels (en landbouwers)?

19u30, ‘t Grom, Midzelen 25, Sint-Katelijne-Waver

Samen met ’t Grom willen we de belangstelling voor deze vogels even aanscherpen via een infoavond, een tentoonstelling en een wandeling.

Het is geweten: akker- en weidevogels hebben het moeilijk in ons volgebouwde en intensief bewerkte landje. Toch merken we dat sommige soorten inventief genoeg zijn om te overleven. Zo ringen vrijwilligers nog elk jaar kieviten en watersnippen in Sint-Katelijne-Waver, vooral in en rond het industriegebied aan de veiling. Veldleeuwerik, patrijs, gele kwikstaart en sommige eenden soorten worden ook gespot, maar hiervan hebben we geen broedgegevens.

Vrijdag 6 maart, 19u30 - infoavond
• lezing met projectie door Gerald Driessen (Natuurpunt) over akker- en weidevogels in Vlaanderen; je leert de soorten kennen, hun (riskante) broedgedrag, aantallen, verspreiding...
• uitleg door Lucas Vanermen (Regionaal Landschap Rivierenland) over maatregelen ter bescherming van de akkervogels o.a. via subsidiëring van landbouwers.
• napraten bij een glaasje, waarbij je ook de tentoonstelling kan bekijken

Vrijdag 6 maart tot en met zondag 3 mei - tentoonstelling
Tijdens een bezoek aan ’t Grom leer je aan de hand van oude schoolplaten, opgezette vogels, boeken, foto’s en infopanelen de akker- en weidevogels kennen.

Zondag 26 april, 9u30 tot 12u - voorjaarswandeling op zoek naar kieviten e.d.
Startend van bij ’t Grom bezoeken we de waterplassen en de vochtige weilanden op zoek naar verschillende akker- en weidevogels. De eenden vinden we zeker aan de oude kleiputten en we hopen ook in het industriegebied op vogel-activiteit. Laarzen en verrekijker komen van pas. Onze gids is Gerhard Smets, vogelringer in deze regio.

Deze activiteiten zijn gratis en gaan door in ‘t Grom, Midzelen 25, Sint-Katelijne-Waver.
Inschrijven is niet verplicht maar we vinden het handig als je je vooraf aanmeldt voor de avond of de wandeling via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer info: Frank Hadermann, 015 31 55 05 of Maarten Jacobs, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.